Skip to main content

Dry needling

Over de Dry needling behandeling

Dry needling is een effectieve behandeling bij overbelasting en spierklachten die langere tijd aanhouden. Deze innovatieve vorm van fysiotherapie is uiterst effectief voor de behandeling van triggerpoints. Santé Fysiotherapie Nieuwegein verbetert zo (vaak chronische) spierklachten.

Mogelijke klachten

Heeft u last van een van onderstaande klachten? Neem dan contact op, zodat we samen kunnen bepalen of we u met dry needling of een van onze andere specialisaties kunnen helpen.

 • Spierklachten die al langere tijd aanhouden
 • Overbelasting
 • Hoofdpijn, lage rugklachten, RSI, nekproblemen
 • Tenniselleboog

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandeltechniek waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Dry needling moet niet verward worden met acupunctuur. ‘Dry’ duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in een zogenaamd triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak gespannen blijft. Hierdoor kunnen bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten worden veroorzaakt.

Hoe ontstaan triggerpoints?

 • Overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van eenzelfde beweging, zelfs als ze maar een kleine belasting vergen.
 • Als spieren langdurig statisch aangespannen worden.
 • Als spieren gedurende een langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn, dit bevordert het verstijven en verzwakken van spieren.
 • Overbelasting van spieren door kortdurende zware inspanning (bijv. zwaar tillen, sporten, in de tuin werken).
 • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding.
 • Stress brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit leidt tot een verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints sneller kunnen ontstaan.
 • Plotselinge schokken, valpartijen en botsingen.
 • Scheefstand van wervels.

Hoe voelt dry needling?

Zowel het in de huid als in de spier plaatsen van de naald is pijnloos. Wanneer de naald het triggerpoint in de spier raakt, ontstaat door een korte samentrekking van de spiervezels (local twitch respons) een diepe, krampachtige sensatie. Deze voelt zelden aangenaam aan, maar is goed te verdragen en trekt zeer snel weg.

CC
08:48 12 Apr 22
Vakkundige fysiotherapeuten.
Els TokromoEls Tokromo
09:12 22 Dec 20
Beste therapeuten en hebben luisteren oor. Ook geduld!👍
Frank StoopsFrank Stoops
20:16 13 Dec 20
Goeie jonge fysio thomas denkt nieuw. 1e in 6jaar die effect heeft op mijn problemen. 5 voorgangers geprobeerd. Aanrader.
harry harryharry harry
05:32 21 Apr 19
Goede professionele behandeling gehad door jean-paul van doorn een echte vakman
Jan K.Jan K.
17:46 06 Feb 19
Deskundige begeleiding en ondersteuning en goede preventieve hulp. Met plezierige sfeer.
js_loader

Wilt u meer weten en/of een afspraak maken?

Neem dan contact op met Santé Fysiotherapie Nieuwegein.